Ρινοπλαστική
Αρχική / Αισθητικές Επεμβάσεις / Πρόσωπο / Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική

Tο μέγεθος και το σχήμα της μύτης επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου. Η ρινοπλαστική ως επέμβαση στοχεύει να βελτιώσει την εμφάνιση των ατόμων και ταυτόχρονα να διορθώσει τα λειτουργικό πρόβλημα της αναπνοής.

Υποψήφιοι για ρινοπλαστική
Το αισθητικό πρόβλημα της μύτης είναι πιο εμφανές όταν τη βλέπουμε στο προφίλ. Ωστόσο σύνθετα προβλήματα της αρχιτεκτονικής της μύτης, που συνδέονται και με δυσκολία της αναπνοής είναι εμφανή σε όλες τις γωνίες του προσώπου. Η βελτίωση του σχήματος της μύτης ξεκινάει από το άκρο της με την εξομάλυνση και τη βελτίωση του σχήματος των ρουθουνιών και καταλήγει στη ράχη με τον ευθειασμό και την εξομάλυνση της καμπούρας της μύτης. Ταυτόχρονα με την αισθητική αναβάθμιση της μύτης διενεργείται και η βελτίωση της λειτουργικότητάς της.

Χειρουργική τεχνική
Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης θα εκτελεσθεί η ανοικτή ή η κλειστή μέθοδος. Στην κλειστή μέθοδο οι χειρουργικές τομές γίνονται στην εσωτερική επιφάνεια των ρουθουνιών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμφανή σημάδια μετά την επέμβαση. Αντίστοιχα στην ανοιχτή επέμβαση εκτελείται μία τομή στη βάση της στυλίδας, τη δερματική νησίδα που χωρίζει τα δύο ρουθούνια και συνεχίζει στο εσωτερικό των ρουθουνιών. Η ανοιχτή μέθοδος επιτρέπει την καλύτερη και πιο λεπτομερή αποκατάσταση του σχήματος των ρουθουνιών, καθώς έχει το πλεονέκτημα της άμεση επίβλεψης του άμεσου αποτελέσματος. Η μικρή ουλή στη βάση της μύτης επουλώνεται με καλό τρόπο και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να την παρατηρήσει. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης ταινίες και νάρθηκες τοποθετούνται στη μύτη για περίπου μία εβδομάδα.

Μετά τη ρινοπλαστική
Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι τους την επόμενη μέρα της επέμβασης. Ο λόγος της παραμονής τους τη νύχτα στην κλινική έχει να κάνει με την ανακούφισή τους από τον μετεγχειρητικό πόνο, για τον έλεγχο της πιθανής αιμορραγίας. Στην περίπτωση που έχουν τοποθετηθεί ενδορινικοί νάρθηκες αυτοί αφαιρούνται είτε την ημέρα της εξόδου από την κλινική ή εναλλακτικά μετά από τρεις ημέρες στο χώρο του ιατρείου. Μετά την επέμβαση η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται περίπου μετά από 7-10 ημέρες, κατά την οποία αφαιρείται και ο εξωτερικός νάρθηκας. Στη συνέχεια μπορεί η μύτη να παραμείνει κλεισμένη με εξωτερικά επιθέματα για ένα περαιτέρω χρονικό διάστημα μία εβδομάδας περίπου.

Το ελεγχόμενο σπάσιμο των ρινικών οστών (οστετομία) δημιουργεί μία πιθανή επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού της μύτης, του δέρματος της μύτης και των κάτω βλεφάρων. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την παγίδευση του αέρα σε αυτά τα τμήματα, όταν ανεβαίνει η πίεση του αέρα στην περιοχή της μύτης. Για την πρόβλεψη αυτού του φαινομένου συνιστάται το φύσημα της μύτης για τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση, καθώς και η αποφυγή του αεροπορικού ταξιδιού.