Ωτοπλαστική
Αρχική / Πρόσωπο / Ωτοπλαστική

Το συναισθηματικό φορτίο των ατόμων με αφεστώτα ώτα, με την πιο κοινή ονομασία “πεταχτά αυτιά”, μπορεί να απαλυνθεί με την επέμβαση της ωτοπλαστικής. Αποτελεί μία επέμβαση που βασίζεται στη σμίλευση του χόνδρινου τμήματος του αυτιού και απαιτεί περίπου 10-14 μέρες για την αποθεραπεία.

Κατάλληλοι ασθενείς για επέμβαση ωτοπλαστικής
Η επέμβαση για την διόρθωση των πεταχτών αυτιών γίνεται τις περισσότερες φορές σε μικρά παιδιά μετά την ηλικία των πέντε ετών, πριν ξεκινήσουν το δημοτικό σχολειό. Αυτό διασφαλίζει και την αποφυγή των πειραγμάτων από τους συμμαθητές και συμμαθήτριες, που φορτίζει ιδιαίτερα συναισθηματικά τα μικρά παιδιά. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι πολύ δημοφιλή και στα δύο φύλα. Η επέμβαση επίσης αφορά και άτομα που έχουν υποστεί μηχανικό τραύμα στην  περιοχή των αυτιών τους.

Χειρουργική τεχνική
Η επέμβαση διαρκεί μία με δύο ώρες και στους ενήλικες γίνεται κατά κανόνα με τοπική αναισθησία, ενώ αντίθετα στα μικρά παιδιά τις περισσότερες φορές εφαρμόζεται η γενική αναισθησία. Η επέμβαση ξεκινάει με τομές που κρύβονται μέσα στις φυσιολογικές αναδιπλώσεις του δέρματος πίσω από το κάθε αυτί. Μέσω αυτών των τομών γίνεται το πλάσιμο του χόνδρου και η τελική επανατοποθέτηση των αυτιών στην πιο φυσιολογική δυνατή τους θέση.

Μετά τη σύγκλειση των τομών τοποθετούνται κυκλοτερώς επίδεσμοι  και ολοκληρώνεται  ο χρόνος της επέμβασης.

Μετά την ωτοπλαστική
Οι ασθενείς επιβάλλεται να φοράνε συνεχώς μία ελαστική κορδέλα, που κρατά ει τα αυτιά τους σε μία σταθερή θέση. Όταν αφαιρεθούν οι επίδεσμοι τα αυτιά είναι πρησμένα και έχει αλλάξει το χρώμα τους, ωστόσο αυτή η κατάσταση είναι παροδική και τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από ένα δεκαήμερο περίπου.  Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συγκράτηση των αυτιών με έναν ελαστικό επίδεσμο σταθερά και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας για περίπου δύο εβδομάδες μετά την αφαίρεση των επιδέσμων. Οι ικανοποίηση των ασθενών μετά από την επέμβαση είναι πολύ μεγάλη και  επιζητούν να επιδεικνύουν σε φίλους και γνωστούς τη νέα τους εμφάνιση.