Βραχιονοπλαστική
Αρχική / Σώμα / Βραχιονοπλαστική
Βραχιονοπλαστική

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ατόμων που έχουν χαλαρό δέρμα κα εναπόθεση λίπους στους βραχίονες τους. Η καταλληλότερη επέμβαση για αυτές τις περιπτώσεις είναι η βραχιονοπλαστική. Με την επέμβαση βελτιώνεται το περίγραμμα της άνω επιφάνειας των άνω άκρων και ταυτόχρονα αυξάνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου με αυτό το αισθητικό πρόβλημα. Ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός ασθενών που έχει χάσει πολύ σωματικό βάρος απασχολείται από τη χαλάρωση των χεριών του και επιζητά ως πρώτη επέμβαση αισθητικής αποκατάστασης του σώματος του τη βραχιονοπλαστική. Κι αυτό περισσότερο από το γεγονός της αδυναμίας κρυψίματος του προβλήματος κάτω από τα ρούχα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τα κοντομάνικα μπλουζάκια.

Υποψήφιοι για βραχιονοπλαστική
Οι ασθενείς που ενδείκνυται να υποβληθούν στην επέμβαση είναι άτομα με χαλαρό δέρμα στους βραχίονες που ντρέπονται να φορέσουν μπλουζάκια με κοντά μανίκια. Το χαλαρό δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης ή της μεγάλης απώλειας βάρους. Επιπρόσθετα με τη χαλάρωση του δέρματος και τη συσσώρευση λίπους, υπάρχει πολλές φορές συσσώρευση λίπους κοντά στον ώμο και λίγο κοντά στον αγκώνα. Η τελική επέμβαση είναι ένας συνδυασμός λιποαναρρόφησης και χειρουργικής εκτομής. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λιποαναρρόφηση μπορεί ενδεχόμενα να χρειάζονται και άλλες επεμβάσεις στο σώμα τους (όπως ανόρθωση μηρών, γλουτών, κοιλιοπλαστική)

Χειρουργική τεχνική
Στη διάρκεια της επίσκεψης του ασθενή για τη συζήτηση της επέμβασης διατυπώνεται από τον ασθενή η επιθυμία να περιορισθεί η ουλή γύρω από τη μασχαλιαία αύλακα, κρύβοντας με αυτό τον τρόπο την τελική ουλή της επέμβασης. Είναι ωστόσο πραγματικότητα ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι δέρματος μπορεί να αφαιρεθεί με αυτό τον τρόπο. Έτσι σχεδόν όλοι οι ασθενείς που επιθυμούν να κάνουν την επέμβαση έχουν χαλαρό δέρμα και περίσσεια λίπους, που εκτείνεται μέχρι τον αγκώνα και η μόνη αποτελεσματική χειρουργική τεχνική μέσω μίας επιμήκους τομής στο εσωτερικό τμήμα του βραχίονα. Η περίσσεια του λίπους αντιμετωπίζεται συνδυαστικά με λιποαναρρόφηση.

Μετά τη βραχιονοπλαστική
Ο Δρ Αντωνιάδης θα σας ενημερώσει με λεπτομέρεια για το χρονικό διάστημα της αποθεραπείας, έτσι ώστε η διαδικασία της επούλωσης του τραύματος να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και ευνοϊκή για το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν τη συγκράτηση των χεριών σε ψηλή θέση επάνω σε μαξιλάρια για τις πρώτες ημέρες, καθώς και τον περιορισμό των κινήσεων για την πρώτη εβδομάδα. Αντίθετα με την ουλή της κοιλιοπλαστικής, η ουλή της βραχιονοπλαστικής δεν εντοπίζεται σε ιδανική ανατομική περιοχή και έχει την τάση να παραμένει κόκκινη για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμη και για 6-12 μήνες). Μετά όμως από αυτό το διάστημα η ουλή ωριμάζει ικανοποιητικά. Μερικές φορές η ουλή μπορεί να σκληρύνει να γίνει ενοχλητική. Σε αυτή την περίπτωση μία επέμβαση για τη διόρθωση της ουλής είναι απαραίτητη. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να επανελεγχθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα ενός και δύο ετών, λόγω κυρίως της συνεχόμενης διαδικασίας της γήρανσης και της χαλάρωσης των ιστών.