Ανόρθωση μηρών
Αρχική / Σώμα / Ανόρθωση μηρών
Ανόρθωση μηρών

Η εσωτερική επιφάνεια των μηρών έχει την τάση να χαλαρώνει με το πέρασμα της ηλικίας ή μετά από τη μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους. Ο συνδυασμός της εναπόθεσης λίπους με τη χαλάρωση δημιουργούν μία συνεχόμενη επιφάνεια τριβής ανάμεσα από τα πόδια που προκαλεί σοβαρή ενόχληση κατά το περπάτημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο συνδυασμός της λιποαναρρόφησης σε συνδυασμό με την επέμβαση ανόρθωσης των μηρών προσφέρει μία πιο νεανική εμφάνιση της περιοχής επιλύοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα της τοπικής τριβής του δέρματος.

Υποψήφιοι ανόρθωσης μηρών
Είναι εκείνοι που είναι υγιείς και στην περίπτωση που είναι καπνιστές έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα τέσσερις εβδομάδες πριν από την επέμβαση. Επίσης τα άτομα εκείνα που έχουν αποφασίσει να χάσουν σημαντικό βάρος πρέπει να περιμένουν φτάσουν το στόχο τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση.

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε ανορθωτική επέμβαση των μηρών μπορεί να ενδιαφέρονται ταυτόχρονα και για άλλες επεμβάσεις στο σώμα τους, όπως η βραχιονοπλαστική, η ανόρθωση των γλουτών και η ανόρθωση όλου του κάτω μέρους του σώματος.

Χειρουργική τεχνική
Η γενική άποψη των ασθενών που επιθυμούν μία τέτοια επέμβαση είναι ότι είναι απλή και γρήγορη, όμως στην πραγματικότητα είναι μία απαιτητική επέμβαση εξαιτίας της ανατομικής εντόπισης και της δύσκολης χειρουργικής προσπέλασης.

Η ανόρθωση των μηρών γίνεται με μία τομή δίκην κεφαλαίου Τ, που ξεκινάει από την αρχή της εσωτερικής επιφάνειας του μηρού δίπλα στη βουβωνική χώρα. Πολλοί ασθενείς θέλουν ουσιαστικά να αποφύγουν τη μακριά κάθετη ουλή και να πετύχουν την ανόρθωση αποκλειστικά με την οριζόντια τομή, που κρύβεται μέσα στις μηροβουβωνικές πτυχές, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η ανόρθωση αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί σε λίγες μόνο περιπτώσεις , ενώ επιπρόσθετα όλες οι επεμβάσεις συνδυάζονται και με λιποαναρρόφηση. Η πρώιμη κινητοποίηση είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών. Οι παροχετεύεις που τοποθετούνται αφαιρούνται μετά από δύο ημέρες, ταυτόχρονα με την έξοδο του ασθενή από την κλινική. Ένα πιεστικό ένδυμα εφαρμόζεται σταθερά για 4-6 εβδομάδες, ειδικά στην περίπτωση που έχει εφαρμοστεί τοπικά λιποαναρρόφηση.

Μετά την επέμβαση
Όλοι οι ασθενείς είναι καλό να ξεκουραστούν για δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν να δουλεύουν. Η αργή επούλωση του σημείου κοντά στο Τ της τομής είναι αρκετά συνηθισμένη. Φυσικά πολλοί ασθενείς ανησυχούν, ωστόσο με απλά επιθέματα η περιοχή θα επουλωθεί ικανοποιητικά μετά από δύο εβδομάδες. Εάν η τομή εκτίνεται μέχρι το γόνατο, μπορεί να συγκεντρωθεί υγρό στην περιοχή αυτή λόγω της διακοπής των λεμφικών αποχετευτικών οδών. Αυτό αποκαλείται λεμφοκήλη. Η αποχέτευση αυτού του υγρού μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου σε δύο ή τρεις συνεδρίες και χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η λεμφοκήλη μπορεί να επιμένει και να χρειασθεί επανεπέμβαση. Λεπτομερείς είναι οι οδηγίες που παρέχονται στους ασθενείς για την περίοδο της επούλωσης. Όπως και στη βραχιονοπλαστική η ουλή δεν είναι σε ευνοϊκό σημείο και μπορεί να παραμένει ερυθρή και εμφανής για αρκετούς μήνες, μετά όμως από ένα έτος ωριμάζει και συνήθως γίνεται δυσδιάκριτη.