Βλεφαροπλαστική
Αρχική / Πρόσωπο / Βλεφαροπλαστική
Βλεφαροπλαστική

Η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει, τις περισσότερες φορές σημαντικά την περιοχή των βλεφάρων. Το χαλαρό και πεσμένο δέρμα στα άνω βλέφαρα σε συνδυασμό με τις σακούλες και τις εμφανείς λεπτές ρυτίδες στα κάτω βλέφαρα οδηγούν τις υποψήφιες και τους υποψήφιους για την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής στο ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού. Η επέμβαση αυτή θα αποκαταστήσει τη φρεσκάδα της περιοχής και θα βοηθήσει την επαναφορά ενός πιο ξεκούραστου βλέμματος.

Άνω βλεφαροπλαστική
Κατά το πέρασμα της ηλικίας το δέρμα των άνω βλεφάρων χαλαρώνει και πέφτει, ενώ ταυτόχρονα το λίπος τους προβάλει προς τα έξω. Υπάρχουν περιπτώσεις που το δέρμα των βλεφάρων είναι τόσο χαλαρό που μπορεί να εμποδίζει και την όραση.  Για να περιγράψουμε αυτή την κατάσταση του δέρματος χρησιμοποιούμε τον ιατρικό όρο βλεφαροχάλαση.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η ασθενής ή ο ασθενής μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα.

Κατά το πρώτο στάδιο της επέμβασης αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και στη συνέχεια το προέχον λίπος αφαιρείται είτε επανατοποθετείται στη φυσιολογική του θέση πίσω από το βλέφαρο. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται με συνεχόμενα ράμματα που αφαιρούνται σε 5-7 ημέρες. Ταυτόχρονα ένα τμήμα του επισκήνιου μυός μπορεί να αφαιρεθεί, με σκοπό την μόνιμη βελτίωση των κάθετων ρυτίδων στην περιοχή του μεσόφρυου. Αυτή η τελευταία τεχνική αποτελεί και μία εναλλακτική λύση στις ενέσιμες θεραπείες.

Κάτω βλεφαροπλαστική
Η διαδικασία της γήρανσης του προσώπου περιλαμβάνει και την εμφάνιση ρυτίδων στην περιοχή των κάτω βλεφάρων, με χαλάρωση του δέρματος και οίδημα, τις λεγόμενες σακούλες κάτω από τα μάτια. Η εμφάνιση της σακούλας κάτω από τα μάτια αποτελεί έναν συνδυασμό χαλάρωσης του δέρματος πτώσης του λίπους και απώλειας της μυϊκής στήριξης των ανατομικών δομών της περιοχής. Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής μειώνει αυτά τα σημάδια γήρανσης στην περιοχή.

Η επέμβαση ξεκινάει με μία τομή κοντά στο βλεφαρικό κράσπεδα ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες με σκοπό να μην είναι ορατή κατά το πέρασμα του χρόνου. Στη συνέχεια αφαιρείται ένα τμήμα του χαλαρωμένου μυός και επανατοποθετείται το πεσμένο λίπος, διορθώνοντας την αύλακα που δημιουργείται από τη βάση της μύτης και το κάτω μέρος του βλεφάρου (tear trough). Το οίδημα και οι εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια υποχωρούν περίπου σε 10 ημέρες μετά την επέμβαση.