Σωματικό περίγραμμα
Αρχική / Σώμα / Σωματικό περίγραμμα
Σωματικό περίγραμμα

Εάν έχετε χάσει πολύ βάρος μπορεί να μην είσθε ευχαριστημένοι με τη συνολική χαλάρωση του δέρματός σας σε πολλά σημεία του σώματος.

Στην περίπτωση αυτή οι επεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση της εικόνας του περιγράμματος του σώματος.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να αποκαταστήσουν μόνο μία περιοχή του σώματος. Το σημαντικότερο ποσοστό όμως εκείνων που έχασαν αρκετά κιλά υποβληθεί σε περισσότερες από μία επεμβάσεις και σε διάφορα μέρη του σώματος του, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12-18 μηνών. Παρόλη τη μεγάλη αυτή χρονική δέσμευση, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ανταποδοτικό για τους ασθενείς.

Τα καλύτερα αποτελέσματα των επεμβάσεων βελτίωσης του σωματικού περιγράμματος επιτυγχάνονται στους ασθενείς που έχουν πλησιάσει το ιδανικό σωματικό τους βάρος (BMI: 20-30). Ωστόσο μεγάλου βαθμού αλλαγές μπορεί να επιτευχθούν και σε άτομα με ΒΜΙ μεγαλύτερο από 30

Τα άτομα με BMI μεγαλύτερο από 35 πάσχουν από κακοήθη παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση με μεγάλη πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. ¨όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια λίπους στα προγράμματα δίαιτας για απώλεια βάρους, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων στο σώμα.. Ωστόσο, όχι και πολύ σπάνια, οι ασθενείς αυτοί που χάνουν πολλά κιλά συνεχίζουν να έχουν ακόμη μεγάλη ποσότητα υποδόριου λίπους. Ο συνδυασμός της λιποαναρρόφηση μεγάλης ποσότητας λίπους και της εκτιμάς της περίσσειας του δέρματος, αυξάνει τη χρονική διάρκεια της επέμβασης και μεγαλώνει την πιθανότητα θρομβοεμβολικών επεισοδίων στα κάτω άκρα, καθώς και της επιμόλυνσης του τραύματος. Για τον  λόγο αυτό ο Δρ. Αντωνιάδης προτιμά η λιποαναρρόφηση συνήθως να προηγείται ένα τρίμηνο πριν από τις επεμβάσεις εκτομής του χαλαρού δέρματος από τα διάφορα σημεία του σώματος.

Ανόρθωση του κάτω σωματικού τμήματος
Η χειρουργική τεχνική της κυκλοτερούς ανόρθωσης της κατώτερης σωματικής περιφέρειας άλλαξε ριζικά το αποτέλεσμα των παχύσαρκων ατόμων που είχαν χάσει πολλά κιλά.

Στην ουσία η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ανόρθωση της κοιλιά των μηρών των γλουτών και της πλάτης. Ιδιαίτερα όμως οι γλουτοί βελτιώνονται σημαντικά με αυτή τη μέθοδο. Η κυκλοτερής τεχνική επιφέρει μία δραματική αλλαγή, που περιγράφεται από τους ασθενείς ως η επέμβαση που τους άλλαξε τη ζωή τους. Η επιπρόσθετη λιποαναρρόφηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Η επέμβαση στο κατώτερο τμήμα του σώματος μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις , όπως η βραχιονοπλαστική, η χειρουργική στο στήθος (σμικρυντική/αυξητική/ανόρθωση)

Χειρουργική τεχνική
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 4-6 ώρες σε έναν λεπτό ασθενή, ωστόσο μπορεί να παραταθεί η διάρκεια της όταν επιβάλλεται να γίνει μία μεγάλη λιποαναρρόφηση ή σε περίπτωση επιπρόσθετης επέμβασης σε άλλο σημείο του σώματος. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούνται σωλήνες παροχέτευσης και ένα πιεστικό ένδυμα.

Μετά την επέμβαση
Κάθε ασθενής ενθαρρύνεται να κινητοποιηθεί από την πρώτη ημέρα. Το εξιτήριο από την κλινική γίνεται κατά την 5η μετεγχειρητική ημέρα. Στην περίπτωση που δεν έχουν αφαιρεθεί οι σωλήνες παροχέτευσης μέχρι το εξιτήριο οι ασθενείς μπορεί θα πάνε στο σπίτι με αυτούς. Οι σωλήνες θα αφαιρεθούν εφόσον σταματήσει η αποχέτευση υγρών από το τραύμα κατά την επίσκεψη στο ιατρείο. Το πιεστικό ένδυμα πρέπει να φοριέται για 4-6 εβδομάδες και στην περίπτωση αποκατάστασης κήλης ή διενέργειας λιποαναρρόφησης. Η πιο εντατική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά την έκτη εβδομάδα, ενώ η αποχή των 3-4 εβδομάδων από την εργασία θεωρείται ως επαρκής.

Ανόρθωση του άνω σωματικού τμήματος


Γενικά σχόλια σχετικά με τις επεμβάσεις βελτίωσης του σωματικού περιγράμματος μετά τη μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Η πάθηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο των μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η μόλυνση και η διάσπαση του τραύματος. Ο ΣΔ τύπου 2 τις περισσότερες φορές οφείλεται στην παχυσαρκία και είναι πολύ σύνηθες να μειώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την απώλεια σωματικού βάρους

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί έναν επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση επιπλοκών, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η επιμόλυνση και η διάσπαση του τραύματος. Πολλές φορές είναι επιβεβλημένη η διακοπή του καπνίσματος έξι εβδομάδες πριν από την ημέρα της επέμβασης (με επιβεβαίωση εξέτασης στο αίμα και στα ούρα), προκειμένου να είναι εφικτή με ασφάλεια μία επέμβαση αισθητικής ή επανορθωτικής φύσης.

ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ: Η ΕΒΦΘ είναι μία σοβαρή και ταυτόχρονα προβλέψιμη χειρουργική επιπλοκή. Στην περίπτωση της συσσώρευσης αιματικών θρόμβων στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, προκαλούν επώδυνο πρήξιμο, με την πιθανότητα της πρόκλησης χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Στην περίπτωση που ένας θρόμβος είναι μεγάλος σε μέγεθος ένα μέρος του μπορεί να διασπασθεί και να κατευθυνθεί μέσω της κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες, προκαλώντας πόνο και δύσπνοια ή στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει στο θάνατο. Η επιπλοκή αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση απαιτεί την αντιπηκτική αγωγή για τρεις μήνες, ενώ η πνευμονική εμβολή

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΒΦΘ

Πιεστικές κάλτσες κάτω από το γόνατο

Εξωτερική πίεση εφαρμόζεται σε όλη την επιφάνεια των ποδιών μέχρι την ημέρα της κινητοποίησης του ασθενή

Αντιπηκτική αγωγή

Γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η μετάγγιση του αίματος  απαιτείται όχι μόνο για να διατηρήσει την ευρυθμία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά και να βοηθήσει την επούλωση και την πρώιμη κινητοποίηση των ασθενών αποτρέποντας να αισθάνονται κουρασμένοι μετά την επέμβαση

ΣΩΛΗΝΕΣ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: Οι σωλήνες παροχέτευσης είναι χρήσιμοι για την αποχέτευση των σωματικών υγρών (αίμα/ορός) από τις υποδόριες κοιλότητες των χειρουργικών τραυμάτων. Αυτοί δεν αφαιρούνται μέχρι τη στιγμή της διακοπής της αποχέτευσης του υγρούς για την αποφυγή της ορώδους συλλογής. Έτσι μπορεί να υπάρχουν και σωλήνες που παραμένουν στο τραύμα για διάστημα έως και δύο εβδομάδων. Τώρα αποτελεί κοινή πρακτική να βγαίνουν οι ασθενείς από την κλινική με τις παροχετεύεις που αφαιρούνται αργότερα στο ιατρείο ή στο δωμάτιο των αλλαγών.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΓΡΟΥ: Η συλλογή υγρού σε μία χειρουργική κοιλότητα αποκαλείται ορώδης συλλογή (στην περίπτωση που το υγρό είναι αίμα αποκαλείται αιμάτωμα. Για την πρόληψη αυτής της συλλογής εφαρμόζονται πιεστικά ενδύματα και παροχετεύσεις. Το πρόβλημα που προκαλεί η ορώδης συλλογή είναι ο διαχωρισμός των δύο επιφανειών του τραύματος και η αποτροπή της επανακόλλησης και σύγκλισής τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο συνεχόμενης συγκέντρωσης ορώδους υγρού σε μία κοιλότητα που δεν μπορεί να κλείσει. Η θεραπεία ξεκινάει με την αποχέτευση του ορώδους υγρού με μία σύριγγα σε εβδομαδιαία βάση. Στην περίπτωση που το υγρό επιμολυνθεί, επιβάλλεται ο χειρουργικός καθαρισμός της κοιλότητας.

ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ: Οι περισσότερες επεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση του περιγράμματος του σώματος προϋποθέτουν την εφαρμογή πιεστικών ενδυμάτων μετεγχειρητικά για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Ειδικότερα μετά τη λιποαναρρόφηση οι μικροσήραγγες που δημιουργούνται επιβάλλουν τη συνεχή τοπική πίεση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος

ΟΥΛΕΣ: Οι ουλές που αφορούν την κυκλοτερή ουλή γύρω από την κοιλιά, καθώς και οι ουλές γύρω από το στήθος επουλώνονται ομαλά. Σε αντίθεση με τις ουλές στο βραχίονα και στο εσωτερικό τον μηρών που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν. Ειδικότερα οι ουλές της βραχιονοπλαστικής μπορεί να είναι κόκκινες για αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμη όμως και αυτές μετά από ένα χρόνο θα γίνουν αρκετά δυσδιάκριτες.

ΕΠΑΝΕΠΕΜΒΑΣΗ: Η διορθωτική επέμβαση μπορεί να είναι υποχρεωτική μετά από ένα χρονικό διάστημα, καθώς μετά την μεγάλη απώλεια βάρους το δέρμα μπορεί πάλι να χαλαρώσει. Ανεξάρτητα από το πόσο σφιχτό μπορεί φαίνεται το δέρμα μετά την επέμβαση, μερικές φορές μπορεί να επαναληφθεί η ίδια επέμβαση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Πρέπει να καταστεί σαφές όμως ότι η επανάληψη της επέμβασης δεν αποτελεί μία μικρή διόρθωση αλλά στην κυριολεξία τη διενέργεια από τη αρχή της ίδιας επέμβασης, που είναι εξίσου δαπανηρή και χρονοβόρα με την προηγούμενη. Επιπλέον πρέπει να τονισθεί και το γεγονός ότι ακόμη και οι νέες ουλές θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα από 6 έως 12 μήνες για να ωριμάσουν

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΗ: Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο των επιπλοκών. Αυτές έχουν τονισθεί και εξηγηθεί πριν τη διενέργεια της επέμβασης, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει αντιληφθεί τι μπορεί να συμβεί και να έχει συγκατατεθεί συνειδητά στη διενέργεια της επέμβασης που πρόκειται να υποβληθεί, γνωρίζοντας όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν από αυτή.