Λιποαναρρόφηση
Αρχική / Σώμα / Λιποαναρρόφηση
Λιποαναρρόφηση

Αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση στο χώρο της κοσμητικής χειρουργικής παγκοσμίως. Σε καλά επιλεγμένα άτομα μπορεί να επιτευχθεί ένα έξοχο αποτέλεσμα με πολύ λίγο χρόνο αποθεραπείας και την ταυτόχρονη απουσία των μετεγχειρητικών ουλών.

Υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση
Η λιποαναρρόφηση είναι πολύ δημοφιλής επέμβαση εξαιτίας του γεγονότος της εξατομίκευσης της ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. Μπορεί επίσης να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει συσσωρευτεί περίσσεια λίπους. Τα πιο συχνά ανατομικά σημεία είναι η περιοχή κάτω από το πηγούνι (διπλοσάγονο), τα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα, η έξω επιφάνεια των μηρών, τα οπίσθια,  η εσωτερική επιφάνεια στα γόνατα και το ανδρικό στήθος (γυναικομαστία). Όλες αυτές οι περιοχές αντιστέκονται να αποβάλλουν το παραπάνω λίπος με τη δίαιτα και την άσκηση. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν στις περιπτώσεις ασθενών με τοπική συσσώρευση λίπους, καλή ελαστικότητα του δέρματος, και όταν είναι κοντά στο ιδανικό τους βάρος. Όσο περισσότερο νέος είναι ο ασθενής τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μη χαλαρώσει το δέρμα του. Σήμερα με την ταυτόχρονη χρήση του λέιζερ (smartlipo), υπάρχουν πολύ ασθενείς που δε χρειάζεται να υποβληθούν σε μία επέμβαση κοιλιοπλαστικής, καθώς βελτιώνεται αισθητά η εικόνα τους με αποκλειστικά μία επέμβαση λιποαναρρόφησης.

Χειρουργική τεχνική
Ο επεμβατικός χρόνος της λιποαναρρόφησης και το είδος της αναισθησίας που θα χρειασθεί εξαρτάται από τις περιοχές που θα αντιμετωπισθούν συνολικά. Είναι εφικτή η αντιμετώπιση πολλών σημείων σε μία επέμβαση και γενικά αποτελεί επέμβαση της μίας ημέρας με τοπική αναισθησία ή μέθη.

Η έναρξη της θεραπεία ξεκινάει με διάνοιξη μικρών οπών στο δέρμα διαμέτρου 1 εκατοστού. Μία κάνουλα εισέρχεται και διαχέει το τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια κάνουλες αναρρόφησης εισέρχονται διασπώντας και αναρροφώντας την περίσσεια του λίπους. Η λιποαναρρόφηση επίσης αποτελεί και ένα τμήμα των περισσότερων επεμβάσεων στο σώμα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην άμεση κινητοποίηση για την αποφυγή της θρομβοφλεβίτιδας.

Μετά τη λιποαναρρόφηση
Το οίδημα και οι εκχυμώσεις εμφανίζονται άμεσα και η συνεχόμενη πίεση με ειδικά ενδύματα για 4-6 εβδομάδες είναι σημαντική για την επίτευξη καλού αποτελέσματος. Οι τρυπούλες για την είσοδο της κάνουλας αφήνονται ανοικτές για την αποχέτευση του αίματος και του υγρού που μπορεί με τη συσσώρευσή του να οδηγήσει σε ίνωση και  ανωμαλίες στο δέρμα. Η επιστροφή στη δουλειά γίνεται μετά από λίγες ημέρες μόνο.